Akademia Rodzica z Fundacją Medhouse

Czym jest Akademia?

Akademia Rodzica to cykl zajęć o charakterze warsztatowym (obejmuje zajęcia teoretyczne oraz praktyczne) dotyczących świadomego i zaangażowanego rodzicielstwa. Program pozawala wypracować ważne umiejętności rodzicielskie. Przyszli rodzice zdobędą kompleksową wiedzę i doświadczenie, które dobrze przygotują ich do najważniejszego okresu w życiu rodziny. Uczestnicy Akademii Rodzica nauczą się jak świadomie podejmować decyzje, które zwiększą poczucie bezpieczeństwa, zniwelują możliwości powikłań i pozwolą na szybszy powrót do formy sprzed ciąży. Kameralne grupy (8-10 par) nadają zajęciom charakter intymności, co wpływa na większy komfort uczestników i przekłada się na zacieśnianie więzi rodzinnych. Kobiety mogą zapisać się na zajęcia same, jednak lepszy efekt uzyskuje się uczęszczając wraz z partnerem. To on ma być wsparciem dla ciężarnej w trudnych chwilach, szczególnie podczas porodu, który dla każdej kobiety jest nie lada wyzwaniem. Organizatorzy zapewniają materiały szkoleniowe oraz poczęstunek, a po zakończeniu uczestnicy otrzymują Certyfikat Świadomego Rodzica oraz pakiet zniżek na produkty i usługi współpracujących z nami partnerów.

Program Akademii

Akademia składa się z dwóch części:

Część pierwsza bezpłatna – spotkanie wprowadzające, przeznaczone zarówno dla par spodziewających się dziecka, jak również dla tych, którzy dopiero planują powiększenie rodziny. Na spotkaniu dotykać będziemy takich kwestii jak:

• fizjologia ciąży – styl życia, zmiany w organizmie, dolegliwości, badania diagnostyczne, zmiany postawy, bóle kręgosłupa, zmiany biomechaniczne;
  • profilaktyka – zaburzenia mięśni dna miednicy, nietrzymanie moczu, rozejście mięśni prostych brzucha, nawyki toaletowe;
  • aktywność dla kobiet w ciąży – ćwiczenia rozciągające, rozluźniające, wzmacniające mięśnie słupa i dna miednicy;
  • prawidłowe odżywianie – fakty i mity diet dla ciężarnych.

Część druga odpłatna (koszt to 100 zł dla kobiet lub 120 zł dla kobiet z osobą towarzyszącą*) – cykl czterech paneli tematycznych dotykający takich zagadnień jak:

• problematyka sali porodowej z punktu widzenia matki i ojca – objawy zbliżającego się porodu, wskazania do cięcia cesarskiego, nauka oddechu relaksacyjnego i technika parcia, ćwiczenia mięśni krocza, zasadność obecności partnera przy porodzie;
  • specyfika oddziału położniczego – usprawnienie po porodzie, nawał laktacyjny, żółtaczka fizjologiczna, spadek wagi;
  • pierwsze wspólne dni z maluszkiem w domu – pozycje do karmienie piersią, kąpanie i przewijanie, kącik noworodka, badania przesiewowe i szczepienia, chustowanie, nosidełka ergonomiczne;
  • połóg wczesny i późny – fizjologia i anomalie, baby blues, rodzice a starsze dzieci, relacje między rodzicami i bliskość;
  • zdrowie i uroda – dermokonsultacje, ćwiczenia usprawniające, fizjoterapia, dieta dla karmiących;
  • porady prawne – z zakresu praw przysługujących kobietom w ciąży, matkom samodzielnie wychowującym dzieci i rodzicom (prawo pracy, prawo podatkowe, prawo rodzinne, becikowe, prawa socjalne, prawa pacjenta).
    * Cena obejmuje: udział w zajęciach, poczęstunek, materiały szkoleniowe, certyfikat, vouchery uprawniające do zniżek na usługi i artykuły związane z tematem Akademii.

Jak i kiedy się zapisać?

Na zajęcia obowiązują zapisy, których można dokonać:

• drogą elektroniczną na adres fundacja@fundacja.medhouse.pl w treści wpisując imię i nazwisko każdego uczestnika, nr kontaktowy, preferowany termin rozpoczęcia, tydzień ciąży.
  • telefonicznie 32 746 73 00 w godz. 8.00-16.00

Na pierwsze zajęcia można się zapisać w dowolnym momencie I i II trymestru ciąży lub przed planowanym zajściem w ciążę. Drugą część najlepiej rozpocząć pod koniec II i w III trymestrze, ponieważ w tym okresie kobieta jest w doskonałej formie, a brzuszek nie jest na tyle duży, by przeszkadzał w wykonywaniu ćwiczeń.

Kiedy odbywają się zajęcia?

Pierwsze spotkanie w ramach zajęć bezpłatnych odbędzie się we wtorek 24 lipca o godz. 17.00.

Panele odpłatne obejmują cztery cotygodniowe spotkania i rozpoczynają się 21 sierpnia
Odbywać się będą we wtorki w godzinach 17.00-19.00

Nasi prowadzący

Podczas warsztatów rodzice otrzymują kompleksowe wsparcie teoretyczne i praktyczne od:

• położnej
  • ginekologa
  • pediatry
  • fizjoterapeutki
  • dermokonsultantki
  • instruktorki fitness
  • dietetyka klinicznego
  • prawnika

1. Studio Fitness FitOlka
  2. Centrum Fizjoterapii Thera-Med
  3. PPHU Marko właściciel sklepu z akcesoriami dla dzieci Markusia w Rybniku i Wodzisławiu Śl.
  4. Doradztwo Podatkowe Graczyk s.c.